Jak hodować papryczki habanero?

Jak hodować papryczki habanero?

Papryczki habanero są oficjalnie uznawane za jedne z najostrzejszych gatunków papryczki chili. Posiadają wiele właściwości zdrowotnych i leczniczych oraz szerokie zastosowanie w przemyśle gastronomicznym. Dlaczego są tak popularne? Do czego się je wykorzystuje? I jak można je samemu wyhodować?


Charakterystyka papryczek habanero

Papryka habanero (Capsicum chinese) jest jednym z gatunków papryki posiadającej owoce o najbardziej pikantnych i ostrych właściwościach w smaku. Wywodzi się z Ameryki Południowej, z rejonów Amazonii (Kolumbia, Brazylia). Gatunek ten szeroko rozpowszechnił się w uprawie po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Gdy papryczka habanero została po raz pierwszy opisana przez botaników w XVII wieku zostało mylnie określone jej państwo pochodzenia. Powszechnie uznawano wówczas, że są to Chiny. Pomimo nazwy habanero, rośliny z pod tego gatunku rzadko spotykane są na Kubie a uprawiane są przede wszystkim na półwyspie Jukatan w Meksyku – odmiana żółta i pomarańczowa oraz na Karaibach – odmiana czerwona.


Zastosowanie papryczki habanero – do czego można ją używać?

Papryczki habanero są wykorzystywane na szeroką skalę w gastronomii, jako rośliny przyprawowe. Należą do rodziny najostrzejszych papryk, dlatego też z ich zastosowaniem należy być bardzo ostrożnym. Warzywo te posiada wysokie stężenie kapsaicyny, czyli substancji odpowiedzialnej za jego ostrość. W gnieździe nasiennym jej poziom może wynosić nawet 1500 ppm. Ostrość papryczek habanero w jednostkach Scoville’a wynosi od 100 000 do nawet 500 000. Ich smak można porównać do smaku moreli lub brzoskwiń i określić, jako owocowo – tropikalny. W Peru oraz Brazylii habanero traktowane jest, jako stały element tradycyjnej kuchni.
Papryka habanero stanowi doskonały dodatek, jako przyprawa do wielu dań, takich jak gulasz, chili con carne lub bigos. Nie rzadko dodawana jest także, jako aromat do słodkich wyrobów, jak dżemy czy ciasta.
Niektóre odmiany habanero wykorzystywane są także, jako ozdobne rośliny doniczkowe – szczególnie niektóre odmiany o jasnoczerwonych owocach.
Jak zatem rozpocząć hodowle papryczek habanero? I jak skutecznie ją prowadzić?

Zobacz także:


Hodowla papryczek habanero – od czego zacząć?

Papryczki habanero należą do dość łatwych w uprawie, wystarczy odrobina cierpliwości, precyzji i systematyczności a można mieć piękne i świeże owoce nawet na własnym balkonie. Aby cieszyć się urodzajem i dużą ilością dorodnych owoców, trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, które sprawią, że hodowla stanie się prosta, przyjemna i owocna. Aby proces wzrostu papryki habanero dobrze przebiegał należy zapewnić jej odpowiednie warunki, czyli:

– odpowiednie podłoże,
– dobry okres sadzenia,
– prawidłowe sadzenie nasion,
– wilgotność,
– systematyczne podlewanie,
– odpowiednią ilość światła oraz dostosowaną temperaturę,
– nawożenie.

Po za tym do roślin tych trzeba mieć umiejętne podejście, cierpliwość i delikatność.

Okres sadzenia – czyli najlepszy okres wysiewu papryki habanero

Najlepszym okresem do wysiewu papryczek habanero uznaje się późną zimę, czyli luty lub marzec. Natomiast w Polsce optymalnym czasem sadzenia habanero szacuje się okres od połowy maja. Można także prowadzić hodowlę całoroczną w warunkach domowych, jednakże przy zapewnieniu odpowiedniej ilości światła i dostosowanej temperatury.

Nasiona – w jaki sposób sadzić habanero?

Przy wysiewie papryczek habanero należy zwrócić uwagę na fakt, iż ich nasiona są bardzo małe. Dlatego też przy sianiu zaleca się wysypanie ich na białą kartkę papieru lub ręcznik papierowy i przenoszenie do ziemi za pomocą drewnianej wykałaczki – lekko zwilżonej. Aby prawdopodobieństwo powodzenia kiełkowania było zwiększone można, jeszcze przed posianiem umieścić nasiona w wodzie o temperaturze pokojowej na kilka godzin. Nasiona należy umieścić nie głębiej niż ok. 0,5 cm – 1 cm poniżej powierzchni podłoża.

Podłoże – czyli co lubi papryczka habanero?

Tak jak większość odmian ostrej papryki tak i habanero najlepiej rozwija się w lekko zakwaszonej ziemi. W celu uniknięcia wypadania ziemi z otworów w doniczkach, można na ich dnie położyć cienki ręcznik papierowy, filtry od kawy oraz kawałki agrowłókniny.

Wilgotność – podstawa wzrostu habanero

Aby zapewnić odpowiedni wzrost nasion i prawidłowy ich wysiew należy zapewnić im odpowiedni poziom wilgotności. Po dokładnym wysianiu nasion – przed etapem kiełkowania można umieścić doniczkę w zapinanym woreczku lub folii przezroczystej (by nie ograniczać dostępu do światła) w celu zapewnienia stałej wilgotności i zapobieganiu wysychania podłoża. W użytych woreczkach lub folii należy koniecznie zrobić otwory by zapewnić dostęp świeżego powietrza, aby nie powstawała pleśń i inne choroby grzybicze. Kiedy rozpocznie się faza wzrostu oraz kiełkowanie nasion należy usunąć osłonkę.

Podlewanie światło i temperatura – niezbędne czynniki do prawidłowego wzrostu habanero

Papryczki habanero wymagają stałej wilgotności i nie zaleca się doprowadzenia podłoża do stanu suchego. Należy podlewać je czystą wodą, pozbawioną licznych substancji mineralnych. Ważne, aby podłoże było nieustannie wilgotne, lecz nie całkowicie mokre.

Papryczki habanero lubią ciepłą temperaturę, jednakże nie za wysoką. Najlepiej kiełkują w temperaturze około 25 stopni Celsjusza. Jeżeli hodowla znajduje się w domu można ustawić doniczki w pobliżu kaloryfera lub na specjalnej macie grzewczej. Ponadto papryczki habanero lubią dostęp do świata, które jest niezbędnym czynnikiem do ich wzrostu. Warto, zatem umieścić je w nasłonecznionym miejscu lub pod specjalnymi lampami przeznaczonymi do hodowli roślin.

Pamiętaj!

Jeżeli papryczka habanero zacznie przybierać coraz większe rozmiary a jej wzrost znacząco się spowolnił, oznacza to, że potrzebuje więcej miejsca i należy przesadzić ją do większej doniczki lub do gruntu.

Nawożenie i odpowiednia pielęgnacja

Przy hodowli papryczek habanero warto rozważyć ich nawożenie, gdyż zapewni to ich lepszy rozwój, wzrost i smak. Gdy roślina zacznie wypuszczać liście, można wbić do ziemi specjalną pałeczkę nawozową, której zadaniem jest stopniowe uwalnianie składników odżywczych. Stosując nawozy należy zawsze zwracać uwagę na zalecenia producenta i przestrzegać wszelkich wytycznych. Warto także stosować nawozy z jak najbardziej naturalnym składem by zapewnić sobie zdrowe i smaczne warzywo. Podczas fazy kwitnięcia rośliny zaleca się zmianę nawozu na ten, zawierający duże ilości potasu – można wykorzystać tutaj dostępne na szeroką saklę nawozy do pomidorów.

Papryczki habanero oprócz ostrego smaku posiadają wiele właściwości zdrowotnych, które doceniają mieszkańcy Brazylii czy Meksyku. Do ich hodowli należy uzbroić się w duże pokłady cierpliwości, gdyż są roślinami kiełkującymi nieco dłużej niż inne odmiany papryczek chili (kiełkowanie może potrwać nawet do kilku tygodni). Dłużej także owocują. Są one jednak warte zachodu i dla wyrazistego smaku oraz charakterystycznej pomarszczonej skórki warto poczekać. 

Author: kto12